Részt vettünk az Állampolgári Részvétel Hetén

Share

Idén mi is részt vettünk az ÁRH, azaz az Állampolgári Részvétel Hete eseményein. Több tucat kérdőívet töltettünk ki és juttatunk el feldolgozásra mi is. Most megérkeztek az idei eredmények, érdemes szemügyre venni őket.
„Az Állampolgári Részvétel Hetéhez kapcsolódó, 2005 óta megjelenő riport célja, hogy képet adjon arról, állampolgárként mekkora bizalommal – vagy éppen bizalmatlansággal – viszonyulunk fontos köz- és politikai intézményeinkhez. A kérdőív a civil- nonprofit szervezetek, a rendőrség, az egyházak, az önkormányzatok, az igazságszolgáltatás, a parlament, és politikusaink viszonylatában méri a válaszadók elégedettségét. Az ez év májusában rögzített adatok szerint tovább erősödött a hazai civil-nonprofit szervezetek megbecsültsége az előző évekhez képest. E változás különösen szembetűnő a többi kérdőívben szereplő intézmény romló megítéléséhez képest.
Csekély mértékben romlott az önkormányzatok és az egyházak megítélése; előbbi folyamat összefüggésben állhat azok csökkenő szerepével, és a kormányzat általi központosító törekvésekkel; utóbbi esetében a közéleti kérdések irányában tett állásfoglalásokra – vagy azok hiányára – tudunk következtetni. Az elmúlt évekhez képest stagnálni látszik a rendőrségbe vetett bizalom mértéke és esett az igazságszolgáltatásba vetett hit. Jelentős romlás könyvelhető el politikusaink és parlamenti képviselőink iránt mért bizalom szintjében.
Bár a megkérdezettek részéről megvan az igény a közügyekben történő részvételre, mégis, kevesen hiszik, hogy ténylegesen van beleszólásuk a helyi ügyekbe. (Ezzel párhuzamosan viszont többször is előbukkant a válaszok között a munkahelyi retorziótól való félelem.) Az állampolgári aktivitás növekedése leginkább petíciók aláírásában és egyéb internetes akciókban mutatkozik meg – amely a későbbiekben akár aktívabb részvételben is megnyilvánulhat.”
http://www.cka.hu/arh/2017/09/27/kozbizalom-2017-a-reszvetelehete-orszagos-felmeresenek-eredmenyei/

2017.10.02.