Első évünk

Share

Nem rég ünnepeltük egyéves évfordulónkat. Az első év mindig izgalmas és reményteli. Velünk is sok minden történt. Összeszedtük a kiemelkedő pillanatokat, hogy legyen mire együtt koccintanunk.
2016. november elején levelet küldtünk a Közútkezelőnek és az Önkormányzatnak a Vasút sor- Ady E. u. kereszteződés zebra ügyében. Aláírásgyűjtést kezdtünk a zebra megvalósításáért.
Ekkor jeleztük először azt is, hogy a futópálya mellé szükséges lenne egy járda is.
A hónap végén figyelmeztetést kaptunk az Önkormányzattól, hogy a Kalász név használata engedélyköteles. Válaszunkban jeleztük, hogy ránk nem vonatkozik a névhasználati rendelet, hiszen csak gazdasági és jogi személyekre vonatkozik.
December elején eljuttatunk egy általunk írt cikket a Budakalászi Hírmondó szerkesztőségébe, melyben bemutatkoztunk és bemutattuk első ügyünket, a zebrát. A szerkesztőség elutasította az általunk írt cikk megjelentetését, mivel a lap Önkormányzati fenntartású, így csak az ő híreik jelenhetnek meg benne. A szerződésükben az szerepel, hogy be kell mutatniuk a településen működő civil szervezeteket, de ez nem számított.
Ekkor indítottuk el első online kérdőívünket is, aminek nagy sikere volt, 400-nál is többen töltötték ki.
2016. december 19-én kezdeményeztük a lámpás csomópontban sárga villogó bekapcsolását. Szakmai segítséget is felajánlottunk az Önkormányzatnak ennek ügyintézéséhez, de sajnos nem éltek vele. A helyzet azóta is megoldatlan.
2017. januárjában sok minden történt. Először hívtuk fel a figyelmeteket a Lupa-tó eladási szándékára.
Mivel cikkünk nem jelenhetett meg, hirdetést próbáltunk feladni a Hírmondóban. Hónapokig válaszra sem méltatták megkeresésünket, végül az áprilisi számba ígértek megjelenést, amit az utolsó pillanatban lemondtak, mivel nem volt már hely az újságban. Ebben a hónapban jelent meg a Budakalász Hírmondóban az első lejárató írás rólunk, FBI álnéven.
Adatigénylést adtunk be a lakossági elégedettség méréssel kapcsolatban, melyből megtudtuk, hogy a 2014-es választások előtt Rogán László és Ercsényi Tiborné 2000 budakalászi háztartást kerestek fel személyesen, hogy egyeztessék velük választási programjukat. Leesett az állunk! Ez nem kis teljesítmény.
Csatlakoztunk az országos Szabadfogas mozgalomhoz. Megteremtettük a lehetőségét, hogy mindenki meleg ruhához jusson a kirívó hidegben. Az Önkormányzat ezekben a hetekben semmit nem tett azokért, akik nem tudták melegen tartani magukat, lakhelyüket.
A Képviselő testület megszavazta a névhasználati rendelet módosítását, így már ránk is vonatkozott, ezért kérelmet nyújtottunk be, hogy használhassuk a CivilKalász nevet.
Februárban megtartottuk I. Nyilvános Találkozónkat, melyre 15-20-an jöttek el. Ezidőtájt megjelent a második ellenünk uszító cikk a Hírmondóban.
Február végén részt vettünk a Lupa-tó eladását eldöntő testületi ülésen és tiltakoztunk az eladás ellen és az ellen is, hogy zárt ülésen tárgyalják és szavazzák meg az ügyet.
Adatigénylést adtunk be az Önkormányzathoz, hogy megtudjuk, milyen arányú belterületbe vonások történtek az elmúlt években, de csak a 72 órányi munkadíj kifizetése után, azaz nagyjából 114.000 Ft ellenében válaszolnának, mivel az adatokat össze kellene gyűjteni. Mi reméltük, hogy az ilyen adtok a testület rendelkezésére állnak, hogy racionális döntéseket tudjanak hozni. Úgy látszik, tévedtünk.
A márciusi Budakalászi Hírmondóban Rogán László polgármester interjúban beszél a „veszélyes álcivilekről”. Azóta is kíváncsiak vagyunk, kik lehetnek ők.
Március közepén elkezdődött a kerítés építése a focipályák közötti gyalogút lezárásához. Ezügyben megkerestük a helyi képviselőt, az Önkormányzatot és a sportegyesület elnökét is. Sikerült elérnünk, hogy a ne legyenek a lakók kizárva a bevásárlóközponthoz vezető gyalogútról.
Mivel a Hírmondó semmilyen formában nem volt hajlandó cikkünket, hirdetésünket megjelentetni, ezért létrehoztuk első kiadványunkat a KÖZ-ÉLET című lapot.
Forgalomszámlálást szerveztünk, hogy megtudjuk, mi okozza a lehetetlen közlekedési helyzetet Budakalászon. Kiderült, hogy a forgalom fele átmenőforgalom, bizonyos irányokba 80%. Adatigénylésből megtudtuk, hogy a budakalászi autók száma 6000 körül van. Rogán László szerint 20.000 autó megy át a városon. Ez okozza a dugókat reggel és este.
A Luppa-tó eladásával kapcsolatban téves adatok jelentek meg a Hírmondóban, ezért helyreigazítási kérelmet nyújtottunk be, amire azóta sem érkezett válasz.
Áprilisban részt vettünk a várostakarításon. Az Omszk-tó körül takarítottunk. Az itt szerzett tapasztalatainkat megosztottuk az Önkormányzattal. Kértük, hogy nyissák meg a tóparti nyilvános wc-t, amit nyárra meg is tettek.
A várostakarítás délutánján megrendeztük a Tóparti Pikniket, hogy együtt gondolkodhassunk a park jövőjéről. Sok család eljött, körülbelül 100-ra becsültük a vendégeink számát.
Május elején Rogán László polgármester engedélyezte a CivilKalász név használatát, azzal a kikötéssel, hogy az engedély bármikor visszavonható, ha tevekénységünk nem a város érdekeit szolgálja. Ennek eldöntése a Polgármester úr feladata.
Az Állampolgári Részvétel Hetén a lámpás csomópontnál hívtuk fel az arra járók figyelmet, hogy az év minden napján joguk van részt venni az őket érintő döntésekben, nem csak választások alkalmával.
Júniusban részt vettünk Pilisi Kóstolón, ahol pitével és házi levendulaszörppel vártunk titeket.
A hónap vége felé hírt adunk arról, hogy ügyészségi nyomozás indult a Lupa-tó eladásával kapcsolatban.
Július végére elkészült a Köz-Élet 2. száma.
Innen folytatjuk.
Köszönjük a figyelmet, a támogatást! Várunk Téged is, ha buzog benned a tettvágy! ?
A CivilKalász csapata

2017.10.02.