Pomázi úti társasház építés

Share

A Pomázi út 1. szám alatt épülő 40 lakásos társasház híre sokakat foglalkoztat, ezért utánajártunk, hogy mi és hogyan épülhet ott a helyi szabályok szerint.

Az Önkormányzatnak 2015-ben tulajdon része volt ebben a telekben, amit még az évben el is adott. Azóta a teljes terület magánkézben van, így az önkormányzatnak nincs beleszólása, hogy mi épüljön itt. Az építési engedélyt Szentendrén adják ki. Amit befolyásolni képes az önkormányzat és a képviselő testület, az az, hogy Helyi Építési Szabályzatban (HÉSZ) milyen feltételeket szab.

Jelenleg ezen a területen 300nm-en ként egy lakás építhető. A telek közel 12.000 nm, így az építető 40 lakást épít.

2005-ben még egészen más szabályok vonatkoztak erre a területre. Sőt, az akkori dokumentációban azt is jelezték, hogy a terület régészeti lelőhely és a temető védőterülete is bele esik. Akkoriban ezen a területen maximum 6 ház épülhetett volna fel. A házak nem tartoztak védettség alá, de a borospince igen. Ez ma is védett. Reméljük a beruházás során ügyelni is fognak rá.

Egy biztos, ha a HÉSZ nem lenne ilyen engedékeny, akkor most nem kezdődhetne ott egy ilyen jelentős számú beköltözőt vonzó beruházás. Ezért szeretnénk elérni, hogy szigorodjanak a beépíthetőség szabályai.

2019.04.04.