Hogy épülhetnek a kis telkekre nagy házak?

Share

Velünk együtt sokakat foglalkoztat a kérdés, hogyan épülhetnek szabályosan a kis telkekre nagy házak, amikor a zöldterület arányát az országos és a helyi törvények, rendeletek szabályozzák.

Könnyen lehet, hogy egy építész által írt cikkben megtaláltuk rá a választ.

Vegyünk egy konkrét példát:
Budakalászon a helyi rendelet szerint a kertvárosias részeken a telek összterületéből a zöldterület minimum 60% kell legyen. Ilyen terület például a Szentistván telep nagy része, a tónál lévő utcák, a Berdó belterületi része vagy a madár utcák a dombon.
Ha ilyen területre új ház épül, ezeket a szabályokat be kell tartani. Hogyan lehetséges mégis, hogy alig látunk zöldet a nemrég épült házak körük?

1. Ha telekre nem csak füvet és bokrokat telepítünk, hanem fákat is (150 nmenként 1 fát és 40 cserjét), akkor az már háromszintes növényzetnek minősül, így 4,5%-kal csökkenthető az eredeti 60 %.

2. Ha a használatbavételi engedélyhez szükséges ellenőrzés idejére a ház minden oldalára négy méterenként kúszónövényt ültetünk, akkor a homlokzat területének 25 %-a is beleszámít a zöldterületbe. Azaz egy 10×10 méteres háznál ez 100 nm-ert is jelenthet.

Ha a telkünk eredetileg a megengedett legkisebb, azaz 500nm, akkor az előírások szerint minimum 300 nm zöldterületnek kellene maradnia. Ismerve azonban a fenti lehetőségeket, ez akár 185 nm-re is csökkenthető. Ha a kocsibeállót murvával borítják, akkor az is beleszámít ebbe, az is zöldterületnek számít.

Már csak az a kérdés, hogy a szabályozás vagy az ellenőrző hatóság okolható a képen látható sűrű beépítésekért.

Forrás:
https://aranyfa.blog.hu/2011/06/30/kertunkre_vonatkozo_szabalyozasi_eloirasok

2018.08.30.