2020-as költségvetés tervezet vélemény

Share

A város főbb adóbevételi a tervezettek szerint így alakulnak majd idén:
Magánszemélyek kommunális adója 110 millió Ft
Iparűzési adó 818 millió Ft
Örömmel láttuk a tervezetben, hogy a városvezetők bérére fordított kiadások jelentősen csökkennek, míg a kommunális csoport (zöld vagy közterületi munkások, karbantartók) bére nő és ezentúl jutalmat is kapnak. A polgármesterek juttatásai 39 millióról 14 millióra csökkennek. 2019-hez képest ez 25 millió forintos megtakarítás.
A bérekre fordított kiadások összességében 30%-kal nőnek, de mint látható ezt nem a városvezetés kapja meg. Az indoklás szerint az eddig megbízási szerződéssel dolgozók is a hivatal alkalmazásába kerültek, valamint az illetményekbe beépítik a juttatásokat is, így egy átláthatóbb bérezési rendszert hoznak létre.
A zöldkarbantartók munkája is több lesz, így az eddig külsős cégekhez kiszervezett munkák egy részét ők vérzik majd, ezért a „virágozás” eddig szokásos magas költségei csökkennek, 17 millió forintról 12 millió forintra.
A síkosságmentesítésre viszont elég sok pénz lett betervezve. A tavalyi 18 millió forintot 28 millióra emelték. Eddig ez keretösszeg volt. Elméletben csak annyit fizettek ki a vállalkozónak, amennyit dolgozott.
1,2 millió forint van elkülönítve a karácsonyi díszkivilágítás bővítésére is, írjuk ezt azoknak, akik a karácsonyi szezonban kevesellték az ünnepi fényeket.
Nagyot csökken a TV Budakalásznak adott támogatás, a tavalyi 18 millió forintról 6 millió forintra. A Budakalászi Hírmondóra fordított összeg viszont 5%-kal emelkedik a mert a Posta nem tudja vállalni a terjesztést, helyette egy alvállalkozója fogja kihordani.
A segélyek összege látványosan nő. A hajléktalan ellátásra nincs betervezve keret, de jelzik, hogy ha lesz nappali melegedő, akkor emelni kell.
A finanszírozási kiadások között szerepel a Mályva utcai bölcsőde megépítéséhez felvett hitel törlesztése.
A működési céltartalék összegéből továbbra is 4 millió Ft keretösszegig a Polgármester szabadon rendelkezik. Ez eddig is így volt.
A városvezetés elkötelezettségét mutatja, hogy a közösségi tervezésre is van elkülönítve keret. Ez minket megnyugtatott.
Egyenlőre még nem tudni milyen tartalommal, de a HÉSZ módosítására is került elkülönítésre pénzösszeg, reméljük ezek a módosítások pozitívan érintik majd a várost.
Amit nagyon hiányolunk, az a Vasútsori óvoda megépítésének bármi nyoma a költségvetésben. Sajnos évről évre tolódik az építkezés kezdete és mióta augusztusban lebontották az óvoda védett épületét, esély sincs rá, hogy újra gyerekeket fogadhasson, pedig nagy szükség lenne rá. Talán a férőhely hiány enyhítését szolgálja a Csodabogár óvoda bővítésére juttatni tervezett 18 millió forint, de nagyon sürgős lenne a Vasútsori óvoda építésének megkezdése is.
Örömmel láttuk, hogy az általunk 2017-óta kért dögkutak megszüntetésére is lesz elkülönítve összeg és jó hír a Kálvária játszóterén a csúszda építése is.
Az ingatlaneladások sajnos nem állnak le teljesen, bár az ütemük jelentősen csökken. A tavaly közel 400 millió forintos bevétel helyett idén csak 140 millió forintos értékesítést tervez a város. Az ígéretek szerint ebből stratégiai területeket vásárolnak majd. Mi a következőket találtuk a költségvetésben: Berdó lépcső kisajátítása, Felsővár utca területszerzés, Kántor utca eleje, kisajátítás.
Sok gyalogos fejlesztés szerepel a tervek között, aminek nagyon örülünk. Ilyen a Felsővár utca járda, és vízelvezetés tervezése és kivitelezése 20,8 millió forintból, Hegyalja út járda alsó szakasza, Járda a Faluháztól a Szegfű utcáig, úgy, hogy nem kell megszüntetni érte egy zebrát sem. ? Telepi Suli biztonságos megközelítése vagy a Kálvária utca járda befejezése a Gyümölcs utcáig és a Pomázi úti ovi zebra terveztetés, kivitelezés 12 millió. Viszont néhány fejlesztésnél ez eddigi tapasztalataink szerint olyan alacsony az összeg, hogy azok valószínűleg nem idén fognak elkészülni, idén a terveztetés engedélyeztetés zajlik majd. Ilyen a gyalogos átkelők a Tanító utcán 400 ezer forintért – az Ady Endre utcában tavaly a zebra kialakítására 2 millió forint volt elkülönítve – vagy a Pomázi út járda felújtás I. ütem 1,5 millió, Szalonka utca, nyomógombos lámpa 1,5 millió, Árok utca új zebra 300 ezer, Kántor utca járda 500 ezer.
Elkezdődik a Budai út következő ütemének tervezése is. Ezt nagyon kíváncsian várjuk.
Az autósok idén kevesebb fejlesztésre számíthatnak, mint eddig megszokhatták, de így is szilárd útburkolatot kap a Gyöngyvirág utca, felújítják a Fácánközt és elkészül a parkoló az új iskolánál. A Dunaparton pedig sorompó javításras különítettek el 500 ezer Ft-ot.
A kerékpárosok viszont örülhetnek. A Szentistvántelepi HÉV megállónál rámpa készül a lépcső mellé, Faluháznál, Telepi Sulinál bővülnek kerékpártárolók, és kerékpáros hálózati terv is készül.
A környezetvédelem területén is sok minden történik majd, például a vizek védelmében vagy a hulladékkezelés tekintetében és szerencsére a zöldterület fejlesztés, faültetés is elkezdődik, folytatódik. Erre 20 millió forintot fordítanak majd az Alsóklenityben, a József Attila utcán és a Damjanich utcán.
Összességében azt látjuk, hogy az ígéretek nagyrésze megjelenik a költségvetéstervezetben, legalábbis elindultunk a választási programban megjelölt irányba. A nagy kérdés számunkra az maradt, hogy mikor épül meg a Vasútsori Óvoda.
Végezetül köszönjük a világosabb, érthetőbb magyarázatokkal és indoklással ellátott tervezetet a készítőknek!

2020.02.22.