Beszámoló a képviselő-testület alakuló üléséről

Share

​​Október 23-án a városi ünnepség előtt tartotta alakuló ülését az újonnan megválasztott képviselőtestület.
Hajnal Zoltán a választási bizottság elnöke beszámolt a választásról és annak eredményeiről. Mint elmondta, kompenzációs listán a Fidesz delegáltjaként mandátumot szerzett Rogán László és Mányai Zoltán. Dr. Krepárt Tamás lemondott képviselői mandátumáról, ahogy a listán utána következő Ercsényi Tiborné és Kaltner Károly is, így a harmadik listás képviselői helyet Tolonics István fogja betölteni. Ezután a választási bizottság elnöke átadta a megbízóleveleket és a képviselők valamint a polgármester esküt tettek.

A testület ezek után a polgármester, Dr. Göbl Richárd tiszteletdíjáról és költségtérítéséről döntött. Ezek szerint a Polgármester úr társadalmi megbízatásúként látja majd el feladatát. Tiszteletdíja a törvény szerint bruttó 349 ezer forint lesz, költségtérítése bruttó 52.350 Ft. A testületnek mérlegelési jogköre nem volt, a javaslatot elfogadták. Összehasonlításképpen az eddig polgármester fizetése bruttó 698.000 ft/hó, költségtérítése 104.700 Ft volt.
A testület egyhangúan, titkos szavazáson megválasztotta az alpolgármestereket, Nágel Istvánt és Forián-Szabó Gergelyt. Ők is társadalmi megbízatásúak lesznek, így a törvény szerint polgármesteri tiszteletdíj 90%-ára jogosultak, tehát bruttó 314.100 Ft-ra és költségterítésként bruttó 47.115 Ft-ra.

Polgármester úr elmondta, hogy ez az újfajta városvezetői felállás komolyabb munkát követel majd meg a bizottságoktól. Az eddigi négy bizottság helyett ezentúl három lesz.
A Pénzügyi-Gazdasági Bizottság elnöke Kóder György közgazdász lett, tagjai Balogh Csaba, Gazda Géza és Rogán László képviselő urak.
A Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke dr. Váli István építészmérnök lett, tagjai Czinke Zsuzsanna, Gazda Géza, Rácz Miklós és Rogán László.
A Társadalmi Szolidaritás és Humán Ügyek Bizottságának vezetője Balogh Csaba pedagógus lett, tagjai pedig Czinke Zsuzsanna, Mányai Zoltán, Rácz Miklós és dr. Váli István lettek.
A külsős tagokról később születik majd döntés.

A rendhagyó ülés végén Telek Judit gitártanárnőt és tehetséges tanítványait hallgathattuk.
Négy órától Lehel Jenő 56-os képeiből nyílt kiállítás, Törött rácsok címmel. Ezután az ünnepi műsort következett a Nagyteremben. Közreműködtek Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész, Kiss László népzenész, énekes és a Lenvirág Táncegyüttes.
Köszönjük a művészeknek a közreműködést és a Faluház dolgozóinak a szervezést!
A megemlékezést fáklyás felvonulás követte az Omszk-parkba a kopjafához, ahol a helyi pártok és egyesületek képviselői valamint a szerb és német nemzetiségi önkormányzatok képviselői elhelyezték koszorúikat. Sok család hozott virágokat és gyújtottak mécsest a forradalom hőseinek emlékére.
Nagy örömmel és optimizmussal töltött el bennünket a babakocsit toló apukák nagy aránya!

2019.10.24.