Extra kedvezmények a vásárláshoz

Share

2019. április 23-án a Pénzügyi és Vagyonhasznosítási bizottság újra ingatlaneladásról döntött
Ezúttal Máté István, a bizottság elnökének fia, Máté Dániel vásárolhatott egy 34 nm-es lakást a várostól az Omszk-tó közvetlen közelében, különös körülmények között.
A bizottsági ülésen jegyző úr által elmondott információik szerint Máté Dániel 2019. január óta bérlője a lakásnak, melyet a tavalyi év során felújított. Ekkor még sem bérlő, sem tulajdonos nem volt. Ahogy a megszavazott határozati javaslat fogalmaz, lakáshasználó volt. Bérleti díjat nem fizetett, de munkálatokat végezhetett az önkormányzat tulajdonán, saját költségre. Amikor a munkálatok elkészültek, bérbe vette az ingatlant, ami tudomásunk szerint nem került pályáztatásra előtte, mint az szokásos.
Ezek után vásárolja most meg a lakást, de mint a határozati javaslatból kiderült vételi szándékát már tavaly december előtt jelezte, így neki még 20% kedvezmény járhat a vételárból. A rendelet módosítás óta, azaz 2018. december 1-e óta egyébként mindenki másnak csak 5% kedvezmény járna. Vajon honnan tudhatott erről? Vagy csak szerencséje volt?
Mint jegyző úr a bizottsági ülésen elmondta, Máté Dánielnek nem járna automatikusan a 20%, hiszen a vételi szándéka korábbi, mint a bérlői jogviszonya és az csak bérlőknek jár, viszont pont azért járhat mégis, mert korábban, még a rendeletmódosítás előtt jelezte, hogy megvenné az ingatlant. Ezesetben az önkormányzat méltányosságból adja meg neki a nagyobb kedvezményt mert mint Máté István a bizottság elnöke, Máté Dániel édesapja a határozati javaslatában megfogalmazta: „Jóhiszemű lakáshasználóként javaslom a 20%-os vételár kedvezmény biztosítását Máté Dániel jelenlegi Bérlő részére is.”
Ezt a bizottság el is fogadta, így az ingatlanbecslésben szereplő, felújítás előtti vételár, azaz a majdnem 11 millió forint helyett csak 8.7 milliót kell kifizetnie. Így 1.632.000 Ft-tal több maradt a zsebében, mintha csak 5% kedvezményt kapott volna, hála az önkormányzat méltányosságának. Ennek okát ugyan nem látjuk, de biztosak vagyunk benne (hiszen a bizottsági ülésen többször elhangzott), hogy ehhez semmi köze annak, hogy ő Máté István fia. Vagy inkább a szerencse fia?
Főleg, ha azt vesszük, hogy 2019.01.31. 17.500.000 Ft-ért adta el az Önkormányzat a szomszédos, tökéletesen ugyanolyan adottságokkal rendelkező lakást, szintén az Omszk-tó partján.

2019.05.02.