40.000 Ft-os büntetés egy budakalászi hajléktalannak

Share

Ma az önkormányzat emberségből ötöst adott magának. Mi kicsit gyengébb osztályzatot írnánk be az e-naplóba, de talán görbülne. Folyamatosan nyomon követve-segítve ugyanis a helyi rászoruló családok, emberek életét úgy látjuk, van még mit csiszolnia a hivatalnak az empatikus készségén. Az alábbi történet a hajléktalantörvény életbe lépésének első napjaiban történt:

„Az intézkedés alá vont személy cigarettacsikket dobott el közterületen, azaz köztisztasági szabálysértést követett el.”
Szabálysértési törvény 196par.(1)A.
Bírság összege: 40.000.- Forint.
Példaértékű volt, ahogyan Budakalász is felzárkozótt az életvitelszerűen közterületen tartózkodók utáni hajtóvadászatba. Hétfőn, október 15-én már fél focicsapatnyi rendőr/rendész próbálta megtudni egy helyi településszintű lakcímkártyával rendelkező embertől, vajon hajléktalan-e. Mivel az illető elmondta, hogy a barátainál szokott aludni, hétfőn még nem intézkedtek ellene.
Önkéntelenül is, de sajnos az az érzésünk, hogy kedden, 16-án nem véletlenül ugyanezzel az emberrel statuált példát az egyik rendőr. A bácsira 40 ezer forint bírságot szabott ki cigarettacsikk-eldobásért. A büntetés délután 16 óra 45-kor történt. Olyankor óriási szükség lenne egyenruhásokra például a gyalogosátkelőhellyel egyenlőre nem rendelkező helyekhez, mint az Ady Endre úti hévmegállóhoz vezető úton.
Mi, magunk, CivilKalászosok is szeretjük a rendet és a tisztaságot, és nem csak a Várostakarításokon szoktunk elsőként jelentkezni és buzogni, hanem önszorgalomból is szedünk szemetet és mindenkit környezete tisztaságának megóvására, környezettudatosságra buzdítunk.
Folyamatos lakossági kér(d)és -legutóbb a Közmeghallgatáson – hogy városunkban megfelelő számú szemeteskosár és kutyaürülék gyűjtő-konténer legyen kihelyezve.
Ebben az esetben viszont úgy érezzük, hogy nem a város tisztaságának megóvása volt az elsődleges cél.”

Itt jegyeznénk meg, hogy 2015 június 30-áig működött Budakalászon hajléktalan szálló a Vöröskereszttel kötött ellátási szerződés keretében. Ekkor az Önkormányzat felmondta a szerződést. Azóta törvényi kötelezettségének eleget téve kötött ellátási szerződést a Szentendrei hajléktalanszállóval, de ez a szerződés is megszűnt tavaly. Nyáron több megkeresésünk után kötöttek csak újabb ellátási szerződést, ezúttal a VIII. kerületi Dankó utcában lévő szállóval. Ez azt jelenti, hogy a Budakalászi hajléktalannak, ha Budakalászra szeretne jönni, több mint 1 órát kell héveznie és buszoznia vagy ha nincs rá pénze 3 és fél órát gyalogolni a szállástól hazáig.

A város mai posztját itt találjátok:

A hajléktalan szálló bezárásáról szóló döntést itt:
http://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2015/10/03-26-2015-r-eloterjesztes12.pdf

2018.11.12.