Elkerülő fórum a Faluházban

Share

Szerdán este (2017.10.18.) a Budakalászi Lokálpatrióták fórumot szerveztek a Faluházba az északi elkerülő úttal a kapcsolatban.

Telt házzal indult a lakossági fórum, ami jelzi, hogy a településen élőket érdekli lakóhelyük fejlődése, amivel kapcsolatban lenne igény több interaktív egyeztetésre és nem csak a híradások tájékoztatására. A szervezők igyekezete ellenére sajnos sokakhoz így sem jutott el a fórum híre. A városi média ismét csak utólag tájékoztatta a lakosságot az eseményről.

A szervezők nagyon jó színvonalú előadásokkal mutatták be az elkerülő út előzményeit, a projekt jelenlegi állását. Többször kihangsúlyozták, hogy nem a városban élők ellen vannak, nem a város más területén lakóknak szeretnének rosszat, hanem érzékeltetni szeretnék, hogy a drága pénzen megvalósítandó projekt nem csak, hogy nem hozza azt az elvárt javulást, amit remélnek tőle, de a kialakításával a település rosszabb helyzetbe is kerül. Legfőbb aggályként a nyomvonal közelsége, Pomáz ipari fejlesztési elképzelései Budakalász tőszomszédságában és a szentendrei tehermentesítő út bekötése a budakalászi elkerülőbe a település határában – ami a város északi „bezárását” jelentené- került kiemelésre. A kérésük az volt, hogy halasszák el az elkerülő megépítését, a felszabaduló összeget inkább az M0 megépítésének gyorsítására fordítsák és utána döntsenek arról, valóban kell-e az elkerülő, ami, ha megvalósul, akkor kerüljön távolabb a budakalászi beépítésektől és kapjon a település megfelelő védelmet. Telepítsen Budakalász maga köré egy „zöld védőgyűrűt”, amivel a szomszéd települések fejlesztéseinek hatásait tudjuk tompítani.

Ezt követően a Polgármester úr tartott egy bemutatót. Kezdetben arról beszélt, hogy nagyon sok város szeretne ilyen elkerülő utat, ők örülnének, ha náluk épülhetne. Később jelezte, hogy készül zajvédő fal és növénysáv. A beruházó szerint jelentős lesz a forgalomcsökkenés, Pomáz nem köt rá az iparterületéről az elkerülőre és a szentendrei tehermentesítő sem fog bekötni. Sajnos ezek csak ígéret szinten, konkrétumok nélkül hangzottak el, bár valóban a korábbi kialakításhoz képest, már előre lepésnek tekinthetők.
Az Önkormányzat bemutatott egy rövid kisfilmet, ahol az utcán megszólított emberek mondták el véleményüket az elkerülőről. A kisfilmben csak olyanok jelentek meg, akik támogatták az elkerülőt. Több embertől, köztük reklámmal foglalkozó helyi szakembertől is elhangzott, hogy érthetőek ezek a vélemények, viszont az emberek nincsenek megfelelően tájékoztatva, nincsenek annyi információ birtokában, amennyi alapján megalapozottan döntsenek. Ha kérdésként azt tesszük fel, hogy kell-e elkerülő, mindenki azt mondja ige, de, ha bemutatjuk, milyen az az elkerülő, milyen hatásai vannak, a válasz már nem lesz ennyire egyértelmű.

Az azonban sajnos egyértelmű volt, hogy az Önkormányzat a korábbi ígéretei ellenében, amelyek azt mondták, hogy az itt élők érdekeit képviselve kérik az út felülvizsgálatát, az elkerülő változatlan nyomvonalon történő megvalósítása mellett tették le a voksukat.

A lakossági fórumon felszólalt Hadházy Sándor országgyűlési képviselő is, aki szorgalmazott egy térségi együttműködést a problémák megoldására. Későbbi hozzászólásában javasolt egy helyi népszavazást, amelyet azonban felszólaló alkotmányjogász is jogilag nehezen értelmezhetőnek és kivitelezhetőnek tartott. Hiszen a beruházást az állam hajtja végre, Pomázi területen így egy budakalászi népszavazás nem lehet ügydöntő.

A hozzászólók többsége azt sérelmezte, hogy az elkerülő kialakításában nincs képviselve a település érdeke. Sokan szintén az M0 megépítésének prioritását kérték. Felszólalt olyan is, aki a József Attila utca mellett él, érthető módon az utcájukban megnövekedett jelentős forgalmat emelte ki.
Több hozzászóló is megemlítette, hogy a településen nem csak az elkerülő és a közúti forgalom jelent nagy zajt, hanem a település lakórészein működő ipari létesítmények is nagyon zavaróak. Polgármester úr erre sajnos megint úgy reagált, nem az ő illetékességük. Előkerült az iskola és a várható forgalomnövekedés hatása is.
Egy apuka jelezte, hogy gyermeke a Pomázi úti óvodába jár, ahol ugyan van zebra, de reggel az autók nem engedik át a gyalogosokat, veszélyes az átkelés a nagy forgalomban. Kérte, hogy a rendészet segítsenek a reggeli forgalomban átkelni.
Utóbbi kérdéskörök nem voltak a lakossági fórum témája, ezért a szervezők kérésére ezeknek nem történt meg a részletesebb kitárgyalása. Remélhetően később erre is sor kerülhet majd!

Összességében elmondható, hogy a szervezők által színvonalasan előkészített fórum volt, amelyen sajnos a beruházó és közútkezelő képviselői központi utasításra nem lehettek jelen és sajnos nem jött el Pomáz polgármestere sem.
Még egyszer köszönjük a szervezők kitartó munkáját és bízunk benne, hogy olyan döntés születik, ami a helyben élők érdekeit legjobban szolgálja!

További információk a szervezők weboldalán:
http://zoldvagyzaj.hu/

2017.10.20.